© GLORIA

BE 836533839

© GLORIA

Veerstraat 8

9800 Sint-Martens-Leerne

BELGIE

+32/(0)473 823 297

Please reload

Recente berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Uitgelichte berichten

Is negeren de nieuwe NEE?

June 29, 2018

 

We leven in tijden waar onze telefoon quasi vergroeid is met onze arm, waar we sneller iets aan onze computer vragen dan aan een vriend, en waar we troost zoeken op onze ipad in plaats van in een gesprek.

Ik vraag me al lang af en ben blijkbaar niet alleen; maar hoe komt het dat indien we zoveel bezig zijn met al die technologieën, dat we niet meer antwoorden op 30% van onze emails (reclame niet inbegrepen natuurlijk)? Hoe komt het dat mensen afspraken via sociale media bevestigen, en dan gewoon niet gaan, zo zonder nog iets te laten weten? Hoe komt het dat een ‘gesprek ‘ via sociale media plots wordt gestopt (midden in de zin) en nooit verder wordt afgemaakt… raar vind ik dat. Maar vooral zeer onaangenaam. Zulke zaken geven ons toch geen goed gevoel? Frustratie en het gevoel genegeerd te worden werden bij een studie hierover het meest ervaren. Is dat wat we willen?

Ik alleszins niet. We geraken op deze manier meer en meer vervreemd en gefrustreerd van elkaar maar vooral van onszelf.  Je weet, de eenzaamheid stijgt jaar na jaar, burn-out is echt niet uitzonderlijk in iemands carrière en er zijn nog nooit zoveel singles geweest die op zoek zijn naar een partner. Zou het kunnen dat we elkaars echte gevoelens negeren? 

We broeden zinnen, woorden, emoties uit, delen die met de wereld via sociale media, en daar stop het dan. Eenrichtingsverkeer, iedereen naast elkaar, duizenden naast elkaar, niemand die ons tegemoet komt.

Ik begrijp het, iedereen heeft het druk druk druk.. Maar denk je niet dat al die onbeantwoorde berichten ons een vals gevoel geven van druk,. Al die geaccepteerde invites waar we toch niet naartoe gaan, ons een vals gevoel van druk geven. Het volgen van het leven van vrienden die geen vrienden (meer) zijn, ons een vals gevoel van druk geven

Bedenk dat wanneer je een mail krijgt met een vraag die persoonlijk aan jou is gericht, je daar ook best op antwoord. Niet alleen jij zal er een goed gevoel van krijgen en kan het zo loslaten ook de ontvanger wordt er beter van en kan het loslaten. Zelfs als het antwoord negatief is. Je kan bv al een aantal standaard antwoord mails klaar hebben in jouw ‘concepten’. Geloof me; dat is echt veel beter dan niks. Want laten we eerlijk zijn, zijn we dan echt zo belangrijk dat we binnen de beleefdheidsnorm van 72u geen kort antwoord kunnen voorzien?

Bedenk dat wanneer je een afspraak toezegt, ook via sociale media, je er ook daadwerkelijk wordt verwacht, denk aan hapjes en drankjes die voor de bevestigde mensen worden voorzien. Komt er op het laatst iets tussen, verwittig dan op voorhand en via telefoon.

Bedenk dat wanneer je een bericht krijgt, de ander zonder twijfel een antwoord verwacht, liefs niet binnen een week.

Maar bedenk ook dat wanneer je een dringende vraag hebt, je best eens belt in plaats van te teksten, geen risico op misverstanden die je dan via sms moet rechtzetten.

En bedenkt ook of dat bericht dat je snel wil sturen, echt iets nuttig is. Zou je de telefoon oppikken om het te vragen? Zo nee, stuur het bericht niet!

En doe eens een kleine moeite en stuur eens echte post naar elkaar. Moet iemand mijn adres :) ?

 

Share on Facebook